Dobre kawy najwyższej jakości – w jaki sposób uda się nam je odnaleźć?

W ocenianiu zazwyczaj czujemy się bardzo dobrze, jednak pijąc poranną kawę ta najczęściej nam smakuje. Czy jesteśmy w stanie powiedzieć dlaczego oraz co wpływa na taki stan rzeczy? Gatunek i zastosowanie kawy to nie wszystko, o wiele ważniejszym aspektem jest jej jakość. Na jakie aspekty zwrócić uwagę, aby dokonać wyboru najlepszej kawy? Takiej, która urzeknie nas swym smakiem i aromatem. W jaki sposób pomoże nam w tym przeczytanie etykietki oraz wnikliwe przyjrzenie się ziarnom?

Na samym początku, poświęćmy chwilę samej etykietce

Czy zdarzyło nam się kiedyś, że nawet te dobre kawy po zaparzeniu nie smakowały jak należy? Być może nie zwróciliśmy uwagi na upływający termin przydatności. Co więcej, najlepiej sprawdzić dokładną datę wypalania kawy. Zdarza się, że marketowe produkty posiadają nawet dwuletni termin przydatności, a to o wiele za długo. Okazuje się bowiem, że nawet te najlepsze kawy mogą utracić swój wyjątkowy smak już po trzech miesiącach od chwili wypalenia.

Jaką drogę przebyły ziarna?

Informacje dotyczące pochodzenia ziaren kawy, powinny być dla nas bardzo cenne, a producenci wysokiej jakości produktów, zobowiązani są do ich dostarczenia swoim klientom. Powinniśmy dowiedzieć się wszystkiego nie tylko o danym gatunku kawy, ale też o kraju i regionie z którego pochodzi. Profil smakowy, wysokość upraw i metody obróbki to kwestie, które świetnie uzupełnią naszą wiedzę. Podczas doboru kawy do biura, może być to decydujące.

O jakości świadczy wygląd ziaren!

Już patrząc na same ziarna, możemy wstępnie ocenić z jakiej jakości kawą mamy do czynienia. Uznaje się, że powinny posiadać one regularny kształt i równomierne wypalenie, odpowiednie dla pożądanego stopnia. Jeśli ziarna są wręcz czarne, może być to znak, że producent chciał w ten sposób ukryć pewne ich defekty i mankamenty.

Podczas zakupu kawy do firmy, powinno być to dla nas dość istotnym kryterium wyboru, dlatego miejmy to na uwadze i unikajmy takich towarów. Nie ignorujmy także kwestii zapachu kawy, gdyż to także wpływa na jej jakość. Te najlepsze będą wyjątkowo aromatyczne, a jeśli po otworzeniu opakowania zapach kawy nie wypełnia pomieszczenia, po prostu mamy do czynienia z produktem niskiej jakości.

Co może zadecydować o ostatecznej ocenie?

Mimo tego, że oceniamy kawę pod wieloma względami, zupełnie najważniejszy jest jej aromat oraz smak, który powinien rozwijać się krok po kroku, pozostawiając w ustach specyficzny posmak. Te, które nie zasługują na naszą uwagę będą bardzo płytkie w smaku lub skrajnie intensywne. Prawda jest taka, że pomiędzy słodyczą, goryczą i kwasowością kawy, powinien być zachowany odpowiedni balans, a osiągnięcie takie efektu udaje się tylko renomowanym producentom.